Saç dökülmesi, son yıllarda sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Medikal estetik uygulamaları sayesinde doğal ve etkili bir görünüm elde edilir. Saç ekimi sonrası süreç, cerrahi işlemleri gerçekleştiren uzman hekim tarafından yürütülmesi gerekir. Bu sayede uygulama öncesindeki hazırlık dönemi ve devamında saç ekimi işleminden istenilen görünüm elde edilir.
Gelişimsel sebepler gereği genç yetişkinlik döneminde saç ekimi operasyonu önerilmez. Saç dökülmesi süreci tam olarak sonlanmadığı için uygulamanın etkisinden söz edilemez. Saç derisinin bulunduğu alanda travma oluşumu sonucunda da ciddi boyutlarda dökülme görülebilir. Bu nedenle ender olarak erken dönemde saç ekiminin gerçekleştirildiği kişilerden bahsedilebilir.
Diğer estetik uygulamalarında olduğu gibi steril koşullardaki ameliyat ortamında işlemler gerçekleştirilmesi gerekir. Saç ekimi ve plastik cerrahi uzmanlığı çerçevesinde süreç ilerlemelidir. Aksi takdirde saç ekimi sonrası süreç boyunca estetik anlamda istenilen görünüm elde edilmesi güçleşir.
Saç Dökülmesi Nedenleri
Operasyon uygulanacak kişinin saç dökülmesinin boyutu ve türü teşhis edilir. Aynı zamanda saç derisi üzerinde seyrekliğin hangi bölgelerde yoğun olarak yaşandığı da kaydedilir. Beraberinde de saç dökülmesini tetikleyen unsurlar da oldukça önemlidir. Böylelikle tedavi aşamaları ve saç ekimi sonrası dönemde izlenmesi gereken adımlar hastaya bildirilir.
Dökülmeye yol açan etkenleri net olarak anlamak adına kan değerlerine bakılır. Geçici ve kronik hale gelen etkenlerin analizi gerçekleştirilir. Kişinin diyabet, kalp damar sağlığı ve solunum sistemini kapsayan genel sağlık taraması yapılır. Belirli bir sağlık probleminin teşhisi edilen veya tedavisi devam eden bir hastalığı olan bireyler, saç ekimi için uygun değildir.
Nasıl Uygulanır?
Hazırlık döneminin ardından kişiye özel tedavi planı oluşturulur. Ekim işlemi gerçekleştirilecek bölgeye gereken greft sayısına karar verilir. Saç tipi ve yapısı bakımından ense bölgesi son derece ideal özelliklere sahiptir. Ancak bazı kişilerde ensede bulunan saç kökleri yetersiz gelebilir. Ender olarak karşılaşılan bir durum olup sakal, göğüs gibi alternatif alanlardaki greftlere başvurulur.
Planlama, uygulama ve saç ekim sonrası süreç gibi evreler, estetik cerrahi alanında uzman doktorlar tarafından yönetilmesi gerekir. Bireylerde bulunan dökülme türü ve görsel anlamda arzu edilen görüntü gibi unsurlar oldukça etkilidir. Bu doğrultuda saç ekimi yapılacak hatlar, özel çizim teknikleriyle belirlenir.
Saç Ekimi Yöntemleri
Saç köklerinin seyrek görüldüğü alanın büyüklüğü ve kişinin istekleri doğrultusunda çeşitli saç ekimi yöntemleri bulunur. DHI ve safir FUE saç ekimi tekniği olarak örneklendirilebilir. Lokal anestezi altında cerrahi müdahale gerçekleştirilir. Bu sayede işlemler sırasında ağrı veya herhangi bir acı hissedilmez. Uygulama ertesinde de hasta, arzu ettiği görünüme kısa süre içerisinde kavuşması beklenir.
Tıraşsız ve saç kanalı açmadan gerçekleştirilmesi nedeniyle DHI tekniği, hastalar tarafından ilgi görmektedir. Saç dökülmesinin daha düşük oranda yaşandığı bireylerde tercih edilir. Saç kökleri ve hangi bölgeden toplandığı dikkatli bir şekilde seçilmesi gerekir. Operasyon süresi ortalama 1-8 saat aralığında değişiklik gösterir.
Özel olarak tasarlanan ekipmanları ile safir FUE tekniği, yeni nesil bir uygulama olarak öne çıkmaktadır. Sağlıklı ve güçlü yapıdaki greftler, dikkatli bir şekilde toplanır. Kişinin estetik açıdan arzu ettiği doğrultuda saç kanalları oluşturulur. Alanında uzman hekim tarafından saçların çıkış yönü ve pozisyonu gibi etkenler de göz önünde bulundurulur.
Saç Ekimi Sonrası Süreç Neleri Kapsar?
Operasyon ertesinde hastaların dikkat etmesi gereken bazı noktalar bulunur. Geçici olarak hassasiyet durumu söz konusu olabilir. Bireyler, kaşınma ve kızarıklık gibi belirtiler yaşadıklarını bildirmektedir. Cildin hassasiyet seviyesine göre değişkenlik gösteren bir durumdur. Birkaç hafta içerisinde ani saç dökülmesi sonrası yeni saç tellerinin çıktığı kaydedilir.
Yeni saçların oluşumun tamamlanma süreci zaman alan bir olaydır. Foliküller adı verilen saç tellerini oluşturan madde cilde yerleştirilir. Bu nedenle tıbbi açıdan uzun soluklu bir süreçtir. Bununla beraber uygulama sonrasında efor gerektiren eylemlerden kaçınılması gerekir. Sigara, çay ve alkol gibi ürünler belirli bir süre kullanılmamalıdır.
İltihap oluşumu riskine karşılık saçların yıkanması sakıncalıdır. Klinik ortamında gerçekleştirilen ilk yıkamanın ardından soğuk veya sıcak su kullanımı önerilmez. Benzer şekilde deniz ve havuzda yüzme de hekimler tarafından tavsiye edilmez. İyileşme açısından tozlu ortamlar ve güneş ışınları da olumsuz yönde etkilemektedir.
İstanbul Stella Hair olarak hastalarımıza sunduğumuz ücretsiz saç analizi ile estetik anlamdaki gereksinimlerinizi kısa süre içerisinde teşhis etmekteyiz. Saç ekimi sonrası süreç ve iyileşme döneminde yapılması gereken noktalar için alanında uzman ekibimiz ile iletişim kurabilirsiniz.